Prażone jabłka z cytryną idealnie podkreślają jej smak- jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam, polecam gorąco na kruche ciasto: 200 g maki pszennej 50 g cukru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18 % na masę jabłkową: 1,5 kg obranych jabłek sok i skórka z 2 cytryn 0,5 szkl cukru 0,5 szkl wody 1 łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kaszy manny na kruszonkę: 140 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła Składniki:na masę jabłkową: Przygotowanie: Zobaczcie film jak robię to ciasto krok po kroku 👇👇👇 Zaczynamy przygotowanie od kruchego ciasta. Ciasto wyjmujemy z lodówki ,rozwałkowujemy na spodzie blaszki (28x24 cm ) i z powrotem do lodówki na ok 30 min. Przygotowujemy kruszonkę -dajemy do miseczki mąkę, cukier i masło ,rozgniatamy między palcami ,aż powstanie kruszonka. W dużym garnku mieszamy wodę ,cukier i resztę soku ze skórką cytrynową, wrzucamy połowę jabłek i zagotowujemy ,jak się zagotują to zmniejszamy ogień i dodajemy łyżkę masła i prażymy przez 20 min, po tym czasie dodajemy pozostałe jabłka i prażymy jeszcze ok 10 min, po tym czasie wyłączamy i studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki posypujemy go kaszą manną ,jabłka przestudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na kaszę mannę, wygładzamy, na wierzch wysypujemy kruszonkę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z nich sok. 2/3 soku z cytryny i skórkę cytrynową dolewamy do jabłek i mieszamy. Kulkę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.