Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami cytryny

Ewelina
Obiad
13.10.2013 10:33
Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami cytryny

Przepis

Składniki /na 4 osoby/

500 g mięsa z piersi kurczaka

1 ząbek czosnku

¼ łyżeczki rozmarynu/posiekany/

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

4 łyżki soku z cytryny

4 plasterki cytryny

sól i pieprz do smaku

Mięso dokładnie umyć, osuszyć.

Polówkę cytryny/ umytej i sparzonej/ pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok.

Miód wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn , sól, pieprz i i sok z cytryny.

Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Obłożyć plasterkami cytryny , polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 st. ok 40-50 min.

W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.

Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać z dowolnymi dodatkami.

Mięso bardzo smakowało mi z dodatkiem surówki z selera i żurawiny.

Źródło:

http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/piers-z-kurczaka-w-miodzie-z.html