Deser Shreka

Monika
Desery
11.02.2025 20:57
Deser Shreka

Deser, który stworzyłam inspirując się ciastem Shrek. Składa się z kilku warstw. Są pokruszone herbatniki, kiwi, masa z galaretki i skyru oraz delicja zalana galaretką. Prosty i pyszny a do tego ładnie się prezentuje. Z podanych składników wyszło mi 6 deserków ale wszystko zależy od pojemności szklaneczek/pucharków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2025/02/deser-shreka.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Deser Shreka - Zielona Rozkosz

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal na porcję
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Białko: 2 g

Składniki

  • 1 opakowanie zielonej galaretki
  • 500 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie zielonych żelek (np. żabki)
  • białe pianki marshmallow (opcjonalnie)

Przepis

Deser inspirowany bajkowym światem Shreka to idealna propozycja dla najmłodszych, którzy uwielbiają nie tylko kolorowe słodkości, ale i historie o przyjaznym ogrze. Zielona galaretka, która przypomina baśniowe bagna zamieszkiwane przez Shreka, przyciąga wzrok i zachęca do spróbowania. Dodatek puszystej, słodkiej bitej śmietany wprowadza lekkość i kremowość, doskonale kontrastując z lekko kwaśnym smakiem galaretki. Zielone żelki, które można znaleźć na powierzchni deseru, dodają mu uroku i zabawy, a białe pianki marshmallow przywołują na myśl obłoki na niebie nad Zieloną Doliną. To deser, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i sprawia, że dzieci chętnie angażują się w jego przygotowanie, zachwycone możliwością tworzenia własnych „bagnistych” kompozycji. Deser Shreka to także świetna inspiracja na dziecięce przyjęcia, gdzie główną atrakcją jest nie tylko wspólne spożywanie łakoci, ale i kreatywność w ozdabianiu swoich porcji. Przygotowanie go nie wymaga wielu składników ani szczególnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu każdy może z powodzeniem wcielić się w rolę szefa kuchni i zostać bohaterem wieczoru.

  • Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając do tego 500 ml wrzącej wody. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  • Kiedy galaretka będzie stygnąć, w oddzielnej misce ubij śmietanę z cukrem na bitą śmietanę, aż uzyskasz sztywne szczyty.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć, ale jeszcze nie stwardnieje całkowicie, delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę, tworząc delikatnie marmurkowy efekt.
  • Przelej mieszankę do szklanek lub pucharków, dodając na wierzch kilka żelek i jeśli chcesz, białe pianki marshmallow.
  • Odstaw deser do lodówki na około 30 minut, aż galaretka całkowicie stężeje i napój się schłodzi.
  • Podawaj schłodzone, najlepiej przy udekorowanym stole, aby w pełni wprowadzić gości w klimat „Zielonej Rozkoszy”.
Zamknij ×