Wilgotny, mięciutki, pełen smaku makowiec z dodatkową orzechową warstwą i jabłkową... mniam. A jeszcze na wierzchu jest kajmak...Jest trochę z nim pracy, ale zdecydowanie warto, a święta to taki czas kiedy chcemy czegoś innego wyjątkowego i pysznego, polecam to ciasto sprawdzi się super...przepis po kliknięciu w link poniżej ...
🍴 Ciasto Makowo-Orzechowo-Jabłkowe: Prawdziwa Uczta Smaków
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie:400 kcal/porcję
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 6g
Składniki
- 200g maku
- 3 jabłka
- 150g orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
Przepis
Ciasto makowo-orzechowo-jabłkowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i idealny wybór na jesienne dni, kiedy w powietrzu unosi się zapach dojrzałych jabłek. To ciasto to doskonałe połączenie polskich smaków, które zachwycą każdego miłośnika domowych wypieków. Przepis łączy wilgotny mak z chrupiącymi orzechami włoskimi oraz soczystymi jabłkami, tworząc unikalną kompozycję smaków i tekstur. Jest nie tylko pyszne, ale także bogate w wartości odżywcze. Przygotowanie jest proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Najlepsze smakuje podane na ciepło z odrobiną bitej śmietany lub kulką lodów wanilinowych. Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto, które wypełnia dom przytulnym aromatem i zaprasza do wspólnego delektowania się posiłkiem z rodziną i przyjaciółmi. Daj się skusić tej wyjątkowej przyjemności i spróbuj samodzielnie stworzyć to niezwykłe ciasto!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Zalej mak wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby spęczniał. Następnie dokładnie odcedź.
- Obierz i zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach.
- Posiekaj orzechy na drobno lub użyj malaksera do ich rozdrobnienia.
- Ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodaj olej oraz szczyptę soli do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki.
- Dodaj do ciasta mak, orzechy oraz starte jabłka, dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki i wyrównaj powierzchnię.
- Piec ciasto przez około 60 minut, do momentu aż patyczek wsadzony do środka będzie suchy.
- Po upływie czasu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia przed podaniem.