Przepis
Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:
180g miękkiego, niesolonego masła
220g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
220g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g orzechów włoskich, zmielonych lub bardzo drobno posiekanych
3 łyżki mleka
Na krem:
240g cukru pudru, przesianego
85g miękkiego, niesolonego masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku
Dodatkowo:
około 200g powideł śliwkowych
Wykonanie:
Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej, napowietrzonej masy. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko i zmiksuj na gładkie ciasto. Na koniec wrzuć orzechy i jeszcze raz krótko wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym delikatnie oddziel boki ciasta od brzegów formy i przełóż na kratkę do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj krem maślany. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, Dodawaj stopniowo zimną kawę i miksuj, aż masa będzie jednolita i puszysta.
Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż dolny na paterze i posmaruj obficie powidłami. Na to wyłóż połowę kremu kawowego i przykryj drugim blatem ciasta. Pozostałym kremem udekoruj wierzch tortu*.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)