Torcik orzechowy z kremem kawowym i powidłami śliwkowymi

Krzysztof
Ciasta
17.10.2014 13:11
Torcik orzechowy z kremem kawowym i powidłami śliwkowymi

Przepis

Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:

180g miękkiego, niesolonego masła

220g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

220g mąki pszennej

50g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50g orzechów włoskich, zmielonych lub bardzo drobno posiekanych

3 łyżki mleka

Na krem:

240g cukru pudru, przesianego

85g miękkiego, niesolonego masła

2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku

Dodatkowo:

około 200g powideł śliwkowych

Wykonanie:

Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.

Masło utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej, napowietrzonej masy. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko i zmiksuj na gładkie ciasto. Na koniec wrzuć orzechy i jeszcze raz krótko wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym delikatnie oddziel boki ciasta od brzegów formy i przełóż na kratkę do wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj krem maślany. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, Dodawaj stopniowo zimną kawę i miksuj, aż masa będzie jednolita i puszysta.

Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż dolny na paterze i posmaruj obficie powidłami. Na to wyłóż połowę kremu kawowego i przykryj drugim blatem ciasta. Pozostałym kremem udekoruj wierzch tortu*.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną