Agusiowe smakołyki

Ciasta
04.12.2024 13:18
Agusiowe smakołyki

None

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2024/12/piernik-krakowski.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Agusiowe smakołyki

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal na porcję
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 35g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przepis

Agusiowe smakołyki to idealne rozwiązanie na szybki i smaczny deser, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, dzięki czemu nawet osoba niezawodowo gotująca w kuchni może z łatwością przygotować ten pyszny przysmak. Składniki są łatwo dostępne i prawdopodobnie większość z nich już masz w swojej kuchni. W skład ciasta wchodzą podstawowe produkty, takie jak mąka, cukier, masło, jajko i nieco wanilii, które razem tworzą wyjątkowo aromatyczną kompozycję smakową. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania i pieczenia, Agusiowe smakołyki są świetną propozycją na niespodziewaną wizytę gości, czy weekendowe popołudnie spędzane z rodziną. Warto również dodać, że mimo swojej prostoty, ciasteczka te mogą prezentować się bardzo efektownie, zwłaszcza gdy poświęcimy chwilę na ich ozdobienie cukrem pudrem czy kolorowym lukrem. Wypróbuj je już dziś i przekonaj się, jak wiele radości mogą przynieść takie proste w przygotowaniu smakołyki.

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodaj masło i za pomocą miksera połącz składniki, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.
  • Wsyp wanilię i jajko, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinaj z niego ulubione kształty przy pomocy foremek.
  • Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  • Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasteczka będą lekko złote.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu posyp ciasteczka cukrem pudrem.