None
🍴 Agusiowe smakołyki
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal na porcję
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 3g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przepis
Agusiowe smakołyki to idealne rozwiązanie na szybki i smaczny deser, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, dzięki czemu nawet osoba niezawodowo gotująca w kuchni może z łatwością przygotować ten pyszny przysmak. Składniki są łatwo dostępne i prawdopodobnie większość z nich już masz w swojej kuchni. W skład ciasta wchodzą podstawowe produkty, takie jak mąka, cukier, masło, jajko i nieco wanilii, które razem tworzą wyjątkowo aromatyczną kompozycję smakową. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania i pieczenia, Agusiowe smakołyki są świetną propozycją na niespodziewaną wizytę gości, czy weekendowe popołudnie spędzane z rodziną. Warto również dodać, że mimo swojej prostoty, ciasteczka te mogą prezentować się bardzo efektownie, zwłaszcza gdy poświęcimy chwilę na ich ozdobienie cukrem pudrem czy kolorowym lukrem. Wypróbuj je już dziś i przekonaj się, jak wiele radości mogą przynieść takie proste w przygotowaniu smakołyki.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj masło i za pomocą miksera połącz składniki, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.
- Wsyp wanilię i jajko, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinaj z niego ulubione kształty przy pomocy foremek.
- Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
- Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasteczka będą lekko złote.
- Po upieczeniu i ostygnięciu posyp ciasteczka cukrem pudrem.