Tę pastę rybną robię w 15 minut, ale dodaję sekretny składnik! Zawsze podbija serca domowników

Agnieszka
Przekąski
04.12.2024 10:51
Tę pastę rybną robię w 15 minut, ale dodaję sekretny składnik! Zawsze podbija serca domowników

Ta pasta rybna to połączenie wędzonej makreli, delikatnego sera i cytrusowej nuty. Doskonała na śniadanie, kolację lub przekąskę. Idealnie pasuje do chrupiącego pieczywa, a jej kremowa konsystencja sprawia, że rozsmarowuje się jak marzenie. Świeże zioła i cytryna nadają jej wyjątkowy smak i aromat.


Pasta rybna z wędzoną makrelą i serem

Składniki:

  • 200 g wędzonej makreli (oczyszczonej z ości i skóry)
  • 100 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda), startego na drobnych oczkach
  • 50 g twarogu lub serka kremowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
  • Świeży tymianek do dekoracji
  • Plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

1. Przygotowanie składników:

  1. Wędzoną makrelę dokładnie oczyść z ości i skóry. Rozdrobnij mięso na mniejsze kawałki.
  2. Żółty ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

2. Przygotowanie pasty:

  1. W misce umieść makrelę, żółty ser, twaróg (lub serek kremowy), majonez i musztardę.
  2. Dodaj sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dopraw pieprzem i solą według własnego smaku.
  4. Całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym, aż uzyskasz kremową, gładką konsystencję. Jeśli wolisz pastę o bardziej „rustykalnej” strukturze, możesz ją jedynie wymieszać widelcem.

3. Serwowanie:

  1. Przełóż pastę do miseczki lub pojemnika.
  2. Udekoruj świeżym tymiankiem i plasterkiem cytryny.
  3. Podawaj z chrupiącym pieczywem, grzankami lub jako dodatek do świeżych warzyw.

Czas przygotowania i liczba porcji:

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: 4 porcje
  • Kaloryczność: ok. 250 kcal na porcję

Porady i uwagi:

  • Do pasty można dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki, aby wzbogacić jej smak i kolor.
  • Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub więcej majonezu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Zamiast makreli możesz użyć innej wędzonej ryby, np. wędzonego łososia lub pstrąga.
  • Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Kluczowe Punkty
  • Pasta rybna z wędzoną makrelą, serem i cytrusową nutą to smaczna propozycja na śniadanie lub kolację.
  • Idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem dzięki kremowej konsystencji.
  • Składniki pasty to m.in. wędzona makrela, żółty ser, twaróg, majonez, sok z cytryny i czosnek.
  • Pasta jest dekorowana świeżym tymiankiem i plasterkiem cytryny.
  • Przygotowanie zajmuje około 15 minut i pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną