Przepis
Składniki ciasto:
3 szklanki wody
1,5 kostki masła
3 szklanki mąki pszennej
12 jajek
szczypta soli
Składniki krem:
¾ litra mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g czekolady mlecznej
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
1 kostka masła
Dodatkowo:
kilka rurek z kremem nugatowym
garść malin
¾ tabliczki czekolady deserowej
Sposób przyrządzenia:
W rondelku gotujemy wodę z masłem. Gdy woda będzie wrzeć a masło się rozpuści, wsypujemy mąkę pszenną z szczyptą soli i energicznie mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmujemy je z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Na papierze do pieczenia odrysowujemy trzy równe koła o średnicy 25 cm, ciasto przekładamy do szprycy i formujemy okrągłe placki. Pieczemy każdy placek osobno w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. 2,5 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem czekolady oraz cukru, w pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy mąkę oraz kakao, wlewamy na gotujące mleko cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy budyń do wystygnięcia. Ucieramy masło na puszystą masę dodając po jednej łyżce wystudzonego budyniu. 2/5 kremu rozprowadzamy na pierwszym placku, posypujemy pokruszonymi rurkami i przykrywamy drugim plackiem, na który nakładamy kolejną warstwę 2/5 kremu oraz pokruszone rurki, przykrywamy ostatnim plackiem. Na wierzchu tortu rozsmarowujemy pozostałą część kremu oprószamy resztą pokruszonych rurek oraz układamy świeże maliny, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego :)