Przepis
Składniki
ciasto:
0,5 kg mąki,
125 ml mleka,
125 ml wody,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
15 g drożdży,
3 łyżki oleju,
dodatki:
2 piersi kurczaka,
przyprawa do gyrosa,
1 cebula,
60 g sera żółtego,
100 g pieczarek,
1 papryka,
kukurydza,
oregano,
ketchup.
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Następnie ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Kolejno układamy pokrojone pieczarki i paprykę. Dodajemy kukurydzę. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy razem z pokrojoną cebulką. Układamy na pizzy, na to starty żółty ser i oregano. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.