Tort czekoladowy z masą karmelową

Krzysztof
Przepisy
12.05.2014 12:05
Tort czekoladowy z masą karmelową

Przepis

Składniki:

Ciasto:

360g mąki pszennej

300g cukru

180g kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4g soli

120ml oleju

380ml maślanki

380ml zaparzonej kawy

4 jajka, temperatura pokojowa

ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa karmelowa:

600g masła

8 białek

szczypta soli

1 łyżeczka soku z cytryny

100g cukru

1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

200g czekolady gorzkiej, kakao

Sposób przygotowania:

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować ciasto. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia składników.

1/3 ciasta przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.*

Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 10min). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.

Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry tortu. Udekorować według uznania. Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 200g czekolady, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia (lub jakiejś folii) trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć papier.

Źródło: http://www.domowe-wypieki.pl/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną