MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI

Krzysztof
Przepisy
15.08.2014 19:13
MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI

Przepis

Składniki:

350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka)

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl cukru

2 jajka

1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego

1 szkl maślanki naturalnej

1/2 szkl oleju

dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek

Na kruszonkę:

150g mąki

120g drobnego cukru

80g masła

Wykonanie:

Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.

Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie.