Przepis
Składniki:
350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka)
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
2 jajka
1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego
1 szkl maślanki naturalnej
1/2 szkl oleju
dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek
Na kruszonkę:
150g mąki
120g drobnego cukru
80g masła
Wykonanie:
Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie.