Udostępnij Zapisz Mój mąż po zjedzonym obiedzie powiedział: „Dawno już żaden obiad nie smakował mi tak bardzo”. Domyślam się, że to zasługa tego, że dawno już nie przygotowywałam nic ze schabu, ale…. miałam też wyjątkowo dobre mięso. Rozdzieliłam je na kilka obiadów i każdy wyszedł przepyszny. Początkowo miałam zrobić tradycyjne schabowe po mazursku, czyli panierowane roladki ze schabu z jajecznym farszem, ale mąż zasugerował, że ma ochotę na roladki w sosie. No i zrobiłam w sosie i to był strzał w dziesiątkę! Roladki wyszły pyszne, mięciutkie, a sos doskonale komponował się z mięsem i resztą składników. Podałam je z tłuczonymi …
🍴 Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 380 kcal na porcję
- Białko: 40 g na porcję
- Tłuszcz: 20 g na porcję
- Węglowodany: 10 g na porcję
Składniki
- 600 g schabu bez kości
- 4 jajka
- 100 g szynki
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej
Przepis
Roladki schabowe z jajkiem i szynką w sosie własnym to propozycja dla wszystkich smakoszy, którzy poszukują połączenia tradycyjnych, polskich smaków z nutą kreatywności. Soczyste mięso schabowe, delikatne jajko na twardo oraz aromatyczna szynka, wszystko to zawinięte i duszone w aksamitnym sosie własnym. To danie nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale także zachwyca smakiem i aromatem, który wypełnia całą kuchnię. Idealne na niedzielny obiad, podawane z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy kasza, przyciągnie uwagę zarówno domowników, jak i gości. Prosty proces przygotowania oraz pyszny efekt końcowy sprawiają, że przepis na te roladki warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Oto idealne połączenie prostoty z wykwintnością - spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie! Takie domowe, mięsne roladki to doskonały sposób, aby zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym. Skosztujcie raz, a będziecie wracać do tego przepisu za każdym razem, kiedy zapragniecie czegoś naprawdę wyjątkowego i smacznego.
- Schab pokroić na 8 cienkich plastrów, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Szynkę pokroić na cienkie plastry.
- Na każdym kotlecie schabowym ułożyć plaster szynki i połówkę jajka, zwinąć w roladkę i spięć wykałaczką.
- Na patelni rozgrzać olej z masłem, obsmażyć roladki na złoty kolor z każdej strony.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku, chwilę podsmażyć.
- Zalać bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu około 45 minut.
- Roladki wyjąć, sos zagęścić mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Podawać roladki polane sosem, najlepiej z ziemniakami lub kaszą.