Udostępnij Zapisz Ostatnio zrobiłam kolejne pyszne ciasto z przepisu siostry Anastazji. Oj, dawno już nie korzystałam z tych książek i całkiem zapomniałam jakie te przepisy są dobre. To ciasto z jabłkami i orzechami w smaku i wyglądzie przypomina znane ciasto Wiewiórka, różni się jedynie sposobem wykonania. Moim zdaniem jest ono dużo lepsze. Z dużą ilością jabłek i jeszcze większą ilością orzechów. No dobra, wagowo to jabłek jest więcej, ale w samym cieście orzechy są dość mocno wyczuwalne 😉 I to jest świetna wiadomość dla wszystkich tych, którzy lubią sobie takimi orzechowymi ciastami dogodzić 🙂 Tutaj jest dużo gryzienia 😉 Ciasto …
🍴 Pyszne ciasto z jabłkami i orzechami - idealne na jesienne popołudnie!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 550 kcal
- Tłuszcz: 35g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 10g
Składniki
- 2 duże jabłka
- 200g orzechów włoskich
- 200g mąki
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przepis
Szukając idealnego przepisu na pyszne, domowe ciasto, natrafiłem na ciasto z jabłkami i orzechami. To połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę! Swój wyjątkowy smak ciasto zawdzięcza delikatnym jabłkom i chrupiącym orzechom, które doskonale komponują się ze słodką masą ciasta. Dodatek cynamonu nadaje deserowi przyjemnego aromatu, który sprawia, że dom wypełnia się niepowtarzalnym, ciepłym zapachem. Przygotowanie ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Ciasto z jabłkami i orzechami to idealny deser na jesienne popołudnie. Pachnące, chrupiące i pełne smaku - doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym deserem, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przygotuj składniki i ciesz się domowym wypiekiem, który zadowoli wszystkich smakoszy.
- Umyj jabłka, obierz je i pokrój na cienkie plasterki. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnej misce roztop masło i dodaj do niego jajka, mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Na koniec dodaj krojone jabłka i orzechy, delikatnie wymieszaj.
- Przygotowaną masę wylej do natłuszczonej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź, potem możesz je pokroić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!