Pyszna domowa wędlina. idealna na co dzień i na święta. Robi się bardzo szybko i prosto a prezentuje się super na desce wędlin na każdej imprezie. Lekko słodka od moreli i słona od przyprawionego mięsa. dla mnie super, polecam wam gorąco.... składniki: polędwiczka wieprzowa 200g suszonych moreli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Zaczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błonek. Następnie robimy nacięcie nożem przez środek polędwiczki z obu stron tak oby połączyło się na środku w jeden tunel. Morele suszone przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na …
🍴 Polędwiczka z suszonymi morelami – Wykwintne danie na każdą okazję!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 na porcję
- Białko: 22g
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 10g
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g suszonych moreli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn)
Przepis
Polędwiczka z suszonymi morelami to doskonałe połączenie delikatnego mięsa i słodkiego aromatu owoców. Suszone morele, które są bogate w witaminy i minerały, doskonale komponują się z soczystą polędwiczką, dodając jej niepowtarzalnego smaku. Proces przygotowania tego dania jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników, co czyni go idealnym wyborem zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wykwintne przyjęcie w gronie bliskich. Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej połączone z kremowym sosem z dodatkiem cebuli i czosnku doda Ci energii na resztę dnia. Udekorowane świeżymi ziołami, jak tymianek czy rozmaryn, wygląda niezwykle apetycznie i zachęca do skosztowania. Największą zaletą tego przepisu jest jego uniwersalność – możesz go podawać z różnymi dodatkami, takimi jak purée ziemniaczane, ryż czy makaron. Nie tylko zadowolisz swoje podniebienie, ale także wzbogacisz swoje doświadczenia kulinarne o nowe, ciekawe smaki.
- Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój na centymetrowe plastry. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę.
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula stanie się szklista.
- Do patelni dodaj plastry polędwiczki i smaż z obu stron, aż mięso lekko się zarumieni.
- Dodaj suszone morele pokrojone w paski. Zalej bulionem warzywnym. Przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez około 20 minut.
- Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawaj polędwiczkę z morelami posypaną świeżymi ziołami. Idealnie sprawdzi się z ziemniakami purée bądź ryżem.