Kulki ryżowe

Ewelina
Obiad
29.09.2014 9:05
Kulki ryżowe

Przepis

Jutro organizuję imprezkę urodzinową dla rodzinki. Od rana więc dzisiaj szaleję w kuchni, żeby przygotować jakieś smakołyki. Ale ponieważ kobietą blogującą jestem, więc dzisiaj na szybko między ciastem a sałatką dzielę się z Wami kolejnym przysmakiem. Kulki ryżowe miały dziś debiut na moim obiedzie i jednocześnie były eksperymentem przed jutrzejszym występem przed szerszą publicznością. Uznałam bowiem, że zasługują na to, żeby również wystąpiły na moim urodzinowym stole. Innymi pysznościami jutrzejszego menu już niebawem się z Wami podzielę. Chcę jeszcze tylko dodać, że kulkami ryżowymi zainteresowała mnie Jadwiga.

Składniki:

1 torebka ryżu, 10 dag sera żółtego (ja użyłam goudy), 2 jajka, sól, pieprz, kostka rosołowa, kurkuma, natka pietruszki

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli, kostki rosołowej i kurkumy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż przesypać do miski, i do gorącego dodać ser, wymieszać. Po ostudzeniu do ryżu wbić 1 jajko, lekko posolić i popieprzyć, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy ryżowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na oleju ze wszystkich stron do zrumieniena. Smacznego.