- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
1 cebula
1,5 łyżki masła
35 dag młodych ziemniaków
30 dag pieczarek
3 szklanki bulionu warzywnego
10 dag serka topionego
tymianek
sól
biały pieprz
Przepis
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać . W większym garnku roztopić masło, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i chwilę podsmażać. Z pieczarek odłożyć 3-4 sztuki, resztę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Chwilkę podsmażyć po czym wlać gorący bulion, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą , pieprzem i tymiankiem. Zblendować. Dodać pokrojony serek topiony, mieszać do rozpuszczenia i ponownie zblendować. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki , podsmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny czosnku. Udekorować nimi zupę. Smacznego :)