Na szybko. Krem pieczarkowy z serkiem topionym

Agnieszka
Zupy
11.09.2015 10:10
Na szybko. Krem pieczarkowy z serkiem topionym
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

1 cebula

1,5 łyżki masła

35 dag młodych ziemniaków

30 dag pieczarek

3 szklanki bulionu warzywnego

10 dag serka topionego

tymianek

sól

biały pieprz

Przepis

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać . W większym garnku roztopić masło, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i chwilę podsmażać. Z pieczarek odłożyć 3-4 sztuki, resztę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Chwilkę podsmażyć po czym wlać gorący bulion, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą , pieprzem i tymiankiem. Zblendować. Dodać pokrojony serek topiony, mieszać do rozpuszczenia i ponownie zblendować. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki , podsmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny czosnku. Udekorować nimi zupę. Smacznego :)