Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów, to pyszna odmiana dla klasycznej konfitury jabłkowej.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/09/konfitura-z-jablek-z-sokiem-z-cytrusow.html
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal na 100g
- Tłuszcze: 0g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 0.5g
Składniki
- 1 kg jabłek
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 500 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wody
Przepis
Czy zdarza się Wam tęsknić za smakiem domowych przetworów w środku zimy? Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata w słoiku. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna głębokich smaków – słodkich jabłek i świeżości cytrusów. Idealna na kanapki, naleśniki czy jako dodatek do jogurtu. Dzięki dodatkom takim jak wanilia i cynamon, konfitura zyskuje wyjątkowy aromat, który wprawi każdego w ciepły nastrój.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Połącz soki i odstaw na bok.
- W dużym garnku wymieszaj jabłka z cukrem, dodaj laskę wanilii, cynamon oraz wodę.
- Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i puszczą sok, około 20 minut.
- Dodaj sok z cytrusów do jabłek i gotuj jeszcze przez kolejne 20 minut, aż masa zgęstnieje.
- Wyjmij laskę wanilii. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.
- Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.