Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów

Agata
Przetwory
02.09.2024 18:06
Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów

Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów, to pyszna odmiana dla klasycznej konfitury jabłkowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/09/konfitura-z-jablek-z-sokiem-z-cytrusow.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 kcal na 100g
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 0.5g

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki wody

Przepis

Czy zdarza się Wam tęsknić za smakiem domowych przetworów w środku zimy? Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata w słoiku. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna głębokich smaków – słodkich jabłek i świeżości cytrusów. Idealna na kanapki, naleśniki czy jako dodatek do jogurtu. Dzięki dodatkom takim jak wanilia i cynamon, konfitura zyskuje wyjątkowy aromat, który wprawi każdego w ciepły nastrój.

  • Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Połącz soki i odstaw na bok.
  • W dużym garnku wymieszaj jabłka z cukrem, dodaj laskę wanilii, cynamon oraz wodę.
  • Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i puszczą sok, około 20 minut.
  • Dodaj sok z cytrusów do jabłek i gotuj jeszcze przez kolejne 20 minut, aż masa zgęstnieje.
  • Wyjmij laskę wanilii. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.
  • Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.