Na ostatnie dni wakacji który nie spodziewanie są bardzo upalne, serwuje pyszny serniczek na zimno, myślę że będzie idealnym deserem i na pewno znajdzie dwoje miejsce pomiędzy lodami czy sorbetami ;)
🍴 Brzoskwiniowy Sernik Na Zimno
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 240 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal na porcję
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 6g
Składniki
- 250g herbatników
- 100g masła
- 500g twarogu mielonego
- 200g serka mascarpone
- 200g śmietany kremówki 36%
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20g żelatyny
- 100ml wody
- 400g brzoskwiń w syropie
- świeże brzoskwinie do dekoracji
Przepis
Brzoskwiniowy sernik na zimno to idealny deser na ciepłe dni, gdy nie chcemy dodatkowo ogrzewać kuchni pieczeniem. Jest delikatny, kremowy i niezwykle orzeźwiający dzięki dodatkowi soczystych brzoskwiń. Spód z herbatników nadaje mu przyjemnej chrupkości, która wspaniale kontrastuje z gładką masą serową. Ten deser jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie na tyle elegancki, że można go podać nawet na specjalne okazje. Brzoskwinie w syropie dodają nie tylko smaku, ale i koloru, dzięki czemu sernik wygląda apetycznie i zachęcająco. Serek mascarpone w połączeniu z twarogiem i śmietaną kremówką tworzy niezapomnianą teksturę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Nie martw się, jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś sernika na zimno – ten przepis jest na tyle prosty, że na pewno sobie poradzisz. Kluczowe jest tutaj dobre wymieszanie składników i odpowiednie schłodzenie deseru. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości lub rodzinkę, ten brzoskwiniowy sernik na zimno będzie strzałem w dziesiątkę. Na pewno zyska wielu fanów, a Ty zbierzesz za niego mnóstwo komplementów.
- Przygotuj spód sernika. Zmiel herbatniki na drobny piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę wyłóż na dno tortownicy, dokładnie ją ugniatając. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Żelatynę wsyp do miseczki, zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją delikatnie w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce wymieszaj twaróg mielony z serkiem mascarpone, śmietaną kremówką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawaj do masy serowej, cały czas miksując, aby nie powstały grudki.
- Brzoskwinie z syropu odsącz i pokrój na drobne kawałki. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
- Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj sernik kawałkami świeżych brzoskwiń. Możesz także dodać liście mięty dla dodatkowego efektu wizualnego.