Przepis
Czerwona fasola w pikantnym pomidorowym sosie, żółty ser i szpinak, a to wszystko zapieczone pod sadzonym jajem – pycha! Mąż był zachwycony pomimo, że żółtko ścięło się ciut za mocno.
Powinnam chyba utworzyć nową etykietę i nazwać ją "pysznie i do syta" :)
SOS:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
2 pomidory
sól
pieprz
chili
oregano
PONADTO:
10 dag siekanego mrożonego szpinaku
1 puszka 400 g czerwonej fasoli
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
8 dag żółtego ostrego sera – u mnie gouda
4 jajka
masło do wysmarowania foremek
WYKONANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody.
Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze osączyć.
Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 3 minuty.
Dodać pokrojone pomidory i gotować bez przykrycia aż do odparowania płynu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i oregano, trochę przestudzić.
Sos wymieszać z fasolą, śmietaną i żółtym serem, doprawić do smaku.
Naczynka żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć masę fasolową.
W masę wcisnąć palcami porcje odciśniętego szpinaku.
W każdym naczynku zrobić łyżką wgłębienie i wbić w nie jajko.
Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut aż białko się zetnie.
Przed podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.