Masło orzechowe

Ewelina
Przepisy
26.10.2014 19:37
Masło orzechowe

Przepis

Uwielbiam masło orzechowe, ale od kiedy w naszym domu pojawił się maleńki człowiek muszę bardzo uważać na to co jem, gdyż moje dziecko koniecznie chce spróbować wszystkiego co jedzą rodzice. Od jakiegoś czasu staram się co tylko mogę przygotowywać samodzielnie. Tym razem padło na masło orzechowe, niesamowicie proste w wykonaniu, a smak wspaniały. Myślę, że takie masło orzechowe można podać nawet małemu dziecku, oczywiście jeżeli nie ma alergii na orzechy.

Składniki:

» orzeszki ziemne w dowolnej ilości

1. Fistaszki obieram z łupinek następnie prażę przez kilka minut w podgrzanym do 160° piekarniku.

2. Orzeszki wrzucam do małej miseczki blendera i blenduję do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy (dłuuuuuugo :)). Dla bezpieczeństwa najlepiej jest robić to z przerwami, żeby nie wykończyć blendera ;-)

Dawno nie jadłam sklepowego masła orzechowego, ale to zrobione wyłącznie z orzeszków smakuje wybornie. Zapewne nie można go przechowywać zbyt długo ze względu na brak jakichkolwiek konserwantów. Myślę, że można dodać do tego odrobinę soli do smaku, ale nie jest ona niezbędna.

Polecam!