Zupa jagodowa

Ewelina
Zupy
08.08.2014 8:44
Zupa jagodowa

Przepis

Co będzie potrzebne:

1 kg jagód

1 garść jeżyn, borówek, aronii (owoce opcjonalnie do „podkręcenia” smaku zupy - można dodać je wszystkie, można dodać pojedynczo, albo wcale)

2-2,5 l wody

1-2 goździki

4 łyżki cukru brązowego

szczypta cynamonu (do smaku jeśli ktoś lubi)

skórka z cytryny (do smaku)

200ml śmietanki 18%

1 łyżka mąki kartoflanej

Jak wykonać:

Owoce umyć pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Zalać wodą dodać przyprawy, otartą skórkę z cytryny i lekko zagotować.

Następnie dodać cukier i gotować jeszcze przez krótką chwilę. Tak przygotowaną zupę należy przetrzeć na sicie albo użyć blendera i zmiksować. Zblendowaną lub przetartą jeszcze raz doprowadzić do wrzenia dodając rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody starannie mieszając aby nie powstały grudki przy wlewaniu (tak jak przy robieniu kisielu).

Dodanie niewielkiej ilości mąki sprawia, że zupa staje się delikatnie zawiesista. Można mąki nie dodawać – zwłaszcza jeśli zupa wyszła gęsta jak mus. Dużo zależy od ilości i jakości owoców. Można też zmniejszyć ilość wody lub ją po prostu odparować. Na samym końcu dodajemy śmietankę i cynamon do smaku.

Śmietankę można podać też dopiero na talerzu.

Jak już wcześniej pisałam, moja Mama podawała taką zupę zawsze na ciepło. Ja podaję ją w dwóch wersjach (na ciepło i na zimno) i obie smakują moim domownikom - zimna o wiele bardziej :)