Sernik pistacjowy

Beata
Ciasta
15.07.2024 7:56
Sernik pistacjowy

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/07/sernik-pistacjowy.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sernik pistacjowy

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal na porcję
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 22 g

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g pistacji (bez skórek)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Przepis

None

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmiel w blenderze na drobny proszek. Masło rozpuść i wymieszaj z herbatnikami, aż powstanie zwarta masa.
  • Masę herbatnikową równomiernie rozprowadź na spodzie tortownicy, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Twaróg sernikowy przełóż do dużej miski i zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietanę, cukier, jajka, mąkę, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Miksuj, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
  • Pistacje posiekaj drobno lub zmiel w blenderze na drobne kawałki. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  • Masę serową wylej na schłodzony spód herbatnikowy i wyrównaj powierzchnię.
  • Sernik wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony, a środek jeszcze trochę drżący.
  • Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozwól sernikowi ostygnąć w piekarniku, a następnie przestaw na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  • Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
  • Przed podaniem możesz udekorować wierzch sernika posiekanymi pistacjami i bitą śmietaną.