Ciasto MALINOWA KRÓWKA-biszkopt karmelowy z kremem kajmakowym z galaretką i malinami-pyszne i łatwe ciasto +FILM

Katarzyna
Ciasta
11.07.2024 17:15
Ciasto MALINOWA KRÓWKA-biszkopt karmelowy z kremem kajmakowym z galaretką i malinami-pyszne i łatwe ciasto +FILM

Jest wspaniałe, kremowe, delikatne . Składa się z biszkoptu karmelowego, kremu kajmakowego, galaretki z malinami. Słodycz kremu idealnie komponuje się z kwaskowymi malinami tworząc rewelacyjny deser. Ciasto znika ekspresowo, wszystkim bardzo smakuje. Zapraszam po przepis :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/07/ciasto-malinowa-krowka-biszkopt.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto MALINOWA KRÓWKA - biszkopt karmelowy z kremem kajmakowym, galaretką i malinami - pyszne i łatwe ciasto

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal na porcję
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 25 g
  • Węglowodany: 50 g

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • Krem kajmakowy:
  • 1 puszka kajmaku (500 g)
  • 1 kostka masła (200 g)
  • Galaretka malinowa:
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 500 ml wrzącej wody
  • 300 g malin (świeże lub mrożone)
  • Dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)

Przepis

Ciasto Malinowa Krówka to doskonały deser, który zachwyca swoją warstwową strukturą i wyjątkowym smakiem. Delikatny biszkopt o lekkim karmelowym posmaku stanowi idealną bazę dla puszystego kremu kajmakowego. Całość dopełniają maliny zatopione w galaretkę, które nadają ciastu świeżości i lekkości. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego smakosza. Ciasto jest doskonałe na różnego rodzaju okazje - zarówno na rodzinne spotkania, jak i uroczystości. Smacznego!

  • Biszkopt: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka, wodę, a następnie przesiewaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj masę. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  • Krem kajmakowy: Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo kajmak, cały czas miksując, aż krem będzie gładki i jednolity.
  • Galaretka malinowa: Rozpuść galaretki w 500 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
  • Składanie ciasta: Na wystudzony biszkopt wyłóż równomiernie krem kajmakowy. Następnie wylej na to galaretkę z malinami i wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
  • Polewa: Podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie polej ciasto.