„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Szybka i pyszna zupa pieczarkowa z serkami
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 15g
- Białko: 10g
Składniki
- 500g pieczarek
- 3 serki topione
- 1 duża cebula
- 1,5 litra bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Przepis
Ta zupa pieczarkowa z serkami to doskonałe danie na każdą okazję. Ciepła, kremowa i satysfakcjonująca, jest idealna na śniadanie lub na obiad. Dzięki dodatkowi serków topionych nabiera aksamitnej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. Świetnie komponuje się z chrupiącą bagietką czy kromką świeżego chleba. Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste i szybkie, a składniki są łatwo dostępne. Zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa - zawiera dużą ilość białka i błonnika. Jest to doskonały sposób na zdrowy, sycący posiłek w ciągu dnia. Przepis jest łatwy do dostosowania – można dodać dodatkowe przyprawy lub warzywa według własnego uznania. Ta zupa z pewnością zadowoli każdego miłośnika pieczarek.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, po czym smażymy ją do momentu aż zacznie się złocić.
- Dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy razem z cebulą do momentu aż puszczą sok.
- Przygotowujemy bulion. Gdy pieczarki są już gotowe, dodajemy je do bulionu wraz z całą zawartością patelni.
- Gotujemy zupę na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy serki topione i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy gorąca, najlepiej z kromką świeżego chleba. Smacznego!