Udka pieczone na ziemniakach

Beata
Obiad
04.04.2024 7:43
Udka pieczone na ziemniakach

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/04/udka-pieczone-na-ziemniakach.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne udka pieczone na ziemniakach

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 650 kcal
  • Białko: 45g
  • Węglowodany: 35g
  • Tłuszcz: 35g

Składniki

  • 6 całych udek z kurczaka
  • 1kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Przepis

Podawane z zieloną sałatą, nasze udka pieczone na złocistych ziemniakach to klasyka kuchni domowej. To danie jest niesamowicie sycące i proste do wykonania, a przy tym niezwykle smaczne. Dzięki starannemu przygotowaniu składników i pieczeniu w wysokiej temperaturze, zapewnia idealnie soczyste mięso z chrupiącą skórką. Dodatkowo, intensywny smak kurczaka doskonale komponuje się z delikatnymi ziemniakami. Przepis jest prosty i idealny nawet dla mniej doświadczonych kucharzy, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni. Więc jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad, ten przepis jest idealny dla ciebie. Spróbuj już dzisiaj i przekonaj się sam!

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w duże kawałki.
  • Następnie udka z kurczaka umyj, osusz i naciń na kilku miejscach. Następnie natrzyj je solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem.
  • Rozgrzej olej na dużym patelni i usmaż udko z każdej strony na złoty kolor. Przełóż udko do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni, na której smażyłeś udko, wrzuć pokrojone ziemniaki i zeszklij je z czosnkiem i masłem. Gdy ziemniaki zaczną przybierać złoty kolor, dodaj do nich udko.
  • Całość piecz w piekarniku przez około 60 minut, aż udko i ziemniaki będą dobrze upieczone i chrupiące. Przed podaniem upewnij się, że kurczak jest dobrze ugotowany.