Składniki: 170 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo, makaronu w kształcie ryżu) 1 wędzone udko kurczaka (tzw. ćwiartka) 3 ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku pęczek koperku 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu sól pieprz
🍴 Delikatna sałatka z makaronem orzo, wędzonym kurczakiem i ogórkami małosolnymi
- Liczba porcji: 2
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500 kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 30g
Składniki
- 200g makaronu orzo
- 200g wędzonego kurczaka
- 150g ogórków małosolnych
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Sałatka z makaronem orzo, wędzonym kurczakiem i ogórkami małosolnymi to niezwykle smaczna i pożywna propozycja na zdrowy posiłek. Jest tak pyszna, że z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Delikatny smak wędzonego kurczaka wspaniale komponuje się z chrupiącymi ogórkami małosolnymi, a dodatek makaronu orzo czyni tę sałatkę sycącą, ale jednocześnie lekką. To idealna sałatka do zaserwowania na lunch, piknik czy uroczyste spotkanie. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie - wystarczy połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i gotowe! Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, co na pewno jest atutem, jeśli planujesz imprezę. Poza tym, to doskonała alternatywa dla ciężkich i kalorycznych potraw - jest lekka, ale daje uczucie sytości na długo. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis!
- Zacznij od ugotowania makaronu orzo według instrukcji na opakowaniu. Przecedź go i pozostaw do ostygnięcia.
- Pokrój wędzonego kurczaka w cienkie plasterki.
- Ogórki małosolne również pokrój w drobną kostkę.
- W dużej misce połącz makaron orzo, pokrojonego kurczaka i ogórki.
- Dodaj do sałatki posiekaną natkę pietruszki.
- Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Sałatka jest gotowa do podania! Możesz ją podać od razu, albo schłodzić w lodówce i zaserwować później.