Deser nutellowy

Krzysztof
Przepisy
21.07.2014 11:00
Deser nutellowy

Składniki: krem 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki nutelli 2 usztywniacze do śmietany (opcjonalnie) ponadto: 200 g mrożonych jeżyn ( mogą być też maliny, bądź jagody ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki galaretki malinowej Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ( jeśli deser ma być zjedzony dosyć szybko nie musicie używać usztywniacza, jeśli ma stać w lodówce trochę dłużej, przed rozpoczęciem ubijania dodajcie 2 usztywniacze ). Do drugiej części ubitej śmietany dodać drugą łyżkę nutelli i bardzo delikatnie zamieszać np. widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to by uzyskać dwukolorowy efekt ( nutella była w temp. pokojowej, w innym wypadku będzie twarda i trudna do rozmieszania). Robi się naprawdę błyskawicznie, a ponieważ prezentuje się naprawdę efektownie, może być zwieńczeniem każdego obiadu czy przyjęcia. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę nutelli i chwilę razem ubijać (tylko do połączenia składników). Deser dowolnie udekorować i umieścić w lodówce na 30 minut. Tym razem stał się bazą deseru z owocami lasu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2013/12/Deser-nutellowy.html