Przepis
Spód:
· 250 gramów ciastek pełnoziarnistych
· 3 łyżki masła orzechowego
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki orzechów włoskich
Masa serowa:
· 450 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
· 250 gramów mascarpone
· 200 gramów sera kremowego
· 200 gramów mleka skondensowanego słodzonego
· 150 gramów czekolady białej
· 3 jajka
· 3 łyżki mąki pszennej
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
· 150 gramów kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
· 3 łyżki cukru pudru
Sos:
· 200 mililitrów śmietanki kremówki
· 60 gramów masła
· 60 gramów cukru trzcinowego
· 3 łyżki miodu
Dodatkowo:
· 70 – 100 gramów orzechów włoskich
Ciasteczkowy spód: pokruszyć ciasteczka razem z orzechami w blenderze. Następnie dodać masło rozpuścić razem z masłem orzechowym. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, o średnicy 21 cm i uformować dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: składniki wyjąć wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Ser zmielić 3 – krotnie - aż jego konsystencja będzie gładka i bez grudek. Następnie dodać mascarpone, serek kremowy (np. philadelphia, twój smak) i mleko skondensowane. Wymieszać. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilę odczekać, aż przestygnie i dodać do masy serowej. Dodać jajka, mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować całość – tylko do połączenia składników, żeby zbytnio nie napowietrzać masy – powinna być gładka i kremowa, o dosyć gęstej konsystencji.
Wykonanie: masę serową wylać na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 70 minut - najlepiej w kąpieli wodnej.
Polewa: śmietanę lub jogurt wymieszać razem z cukrem pudrem. Wylać na sernik 15 minut przed końcem pieczenia. Włożyć z powrotem do piekarnika.
Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Sos: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając – przez około 20 minut. Sos powoli będzie gęstnieć i zmieniać kolor na karmelowy. Gdy będzie odpowiednio gęsty, zdjąć z palnika.
Dekoracja: orzechy pokroić i połączyć je z ½ sosu. Następnie udekorować sernik na brzegach lub wedle uznania. Pozostały sosem można udekorować boki lub zostawić go i polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzewać.