Sernik dekadencki

Monika
Ciasta
05.01.2015 13:04
Sernik dekadencki

Przepis

Spód:

· 250 gramów ciastek pełnoziarnistych

· 3 łyżki masła orzechowego

· 2 łyżki masła

· 2 łyżki orzechów włoskich

Masa serowa:

· 450 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego

· 250 gramów mascarpone

· 200 gramów sera kremowego

· 200 gramów mleka skondensowanego słodzonego

· 150 gramów czekolady białej

· 3 jajka

· 3 łyżki mąki pszennej

· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:

· 150 gramów kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

· 3 łyżki cukru pudru

Sos:

· 200 mililitrów śmietanki kremówki

· 60 gramów masła

· 60 gramów cukru trzcinowego

· 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

· 70 – 100 gramów orzechów włoskich

Ciasteczkowy spód: pokruszyć ciasteczka razem z orzechami w blenderze. Następnie dodać masło rozpuścić razem z masłem orzechowym. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, o średnicy 21 cm i uformować dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: składniki wyjąć wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Ser zmielić 3 – krotnie - aż jego konsystencja będzie gładka i bez grudek. Następnie dodać mascarpone, serek kremowy (np. philadelphia, twój smak) i mleko skondensowane. Wymieszać. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilę odczekać, aż przestygnie i dodać do masy serowej. Dodać jajka, mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować całość – tylko do połączenia składników, żeby zbytnio nie napowietrzać masy – powinna być gładka i kremowa, o dosyć gęstej konsystencji.

Wykonanie: masę serową wylać na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 70 minut - najlepiej w kąpieli wodnej.

Polewa: śmietanę lub jogurt wymieszać razem z cukrem pudrem. Wylać na sernik 15 minut przed końcem pieczenia. Włożyć z powrotem do piekarnika.

Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Sos: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając – przez około 20 minut. Sos powoli będzie gęstnieć i zmieniać kolor na karmelowy. Gdy będzie odpowiednio gęsty, zdjąć z palnika.

Dekoracja: orzechy pokroić i połączyć je z ½ sosu. Następnie udekorować sernik na brzegach lub wedle uznania. Pozostały sosem można udekorować boki lub zostawić go i polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzewać.