Pieczeń rzymska z jajkiem

Ewelina
Obiad
29.01.2015 11:21
Pieczeń rzymska z jajkiem

Przepis

Składniki:

- 500g mięsa mielonego z indyka

- 4 jajka

- 1 większa szalotka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 2 łyżki otrębów gryczanych

- 1 łyżka siemienia lnianego

- 2 duże kawałki suszonego pomidora z oliwy

- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

- szczypta kolorowego pieprzu

- szczypta chilli

- szczypta granulowanego czosnku

Wykonanie:

Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek ze szczyptą soli, a 3 jajka ugotować na twardo. Suszone pomidory posiekać na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, aby w pieczeni było je wyraźnie widać. Wymieszać je z mięsem mielonym, surowym jajkiem i resztą składników oprócz ugotowanymi jajkami i podsmażoną cebulą. Lekko wyrobić, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, można na chwilę odstawić, aby otręby spęczniały. Całość podzielić na 2 części, pierwszą wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub foremki do babki/chleba, lekko przyklepać. W wyłożonym mięsię zrobić nie za głęboki rowek i ułożyć na nim trzy ugotowane jajka. Jajka równomiernie zakryć resztą mięsa. Na wierzch wyłożyć cebulę i całość wyrównać, w miarę możliwości na jak najbardziej okrągły kształt. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 175-180 stopni i piec 40-50 min.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną