Przepis
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 4 jajka
- 1 większa szalotka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki otrębów gryczanych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 duże kawałki suszonego pomidora z oliwy
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- szczypta kolorowego pieprzu
- szczypta chilli
- szczypta granulowanego czosnku
Wykonanie:
Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek ze szczyptą soli, a 3 jajka ugotować na twardo. Suszone pomidory posiekać na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, aby w pieczeni było je wyraźnie widać. Wymieszać je z mięsem mielonym, surowym jajkiem i resztą składników oprócz ugotowanymi jajkami i podsmażoną cebulą. Lekko wyrobić, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, można na chwilę odstawić, aby otręby spęczniały. Całość podzielić na 2 części, pierwszą wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub foremki do babki/chleba, lekko przyklepać. W wyłożonym mięsię zrobić nie za głęboki rowek i ułożyć na nim trzy ugotowane jajka. Jajka równomiernie zakryć resztą mięsa. Na wierzch wyłożyć cebulę i całość wyrównać, w miarę możliwości na jak najbardziej okrągły kształt. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 175-180 stopni i piec 40-50 min.