Włoska zupa „minestrone alla genovese” z dodatkiem aromatycznego pesto to starodawny przepis z Ligurii, który można podawać zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej, doskonale pasujący do każdej pogody. Podstawą minestrone jest tzw. soffritto, zeszklony na oleju seler naciowy, marchew i cebula oraz świeże sezonowe warzywa. W zupie nie może zabraknąć również warzyw liściastych, takich jak szpinak lub botwinka, ale również cukinii, ziemniaków i pomidorków. Składniki w zupie można modyfikować w zależności od pory roku i według uznania, dodać np. drobny makaron lub ryż, który zagęści zupę a dodatek ugotowanej fasoli, sprawi, że będzie bardziej sycąca. Składnikiem, który zawsze …
🍴 Włoska zupa Minestrone alla Genovese z pesto, smak śródziemnomorski na Twoim talerzu!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 520 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 60 g
- Białko: 15 g
Składniki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 pęczek szpinaku
- 1 pęczek kapusty
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g makaronu
- sól, pieprz do smaku
- 1 słoik pesto alla genovese
Przepis
Minestrone alla Genovese to jedna z najbardziej znanych włoskich zup, pochodząca z regionu Liguria. Jest to aromatyczna i sycąca zupa pełna warzyw, pomidorów i makaronu, podsmażona na oliwie z oliwek i skropiona smakowitym sosem pesto. Ta zupa jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa, pełna błonnika i witamin. Daje uczucie sytości dzięki zawartości makaronu i fasoli. Posiada wyjątkowy, delikatny smak, który zadowoli zarówno miłośników wegetariańskich potraw, jak i mięsożerców. Jest łatwa i szybka do przygotowania, idealna na rodzinny obiad lub kolację. Włoska zupa Minestrone alla Genovese z pewnością zagości na stałe w Twoim menu i podbije serca Twoich bliskich. Dodatek pesto nadaje tej zupie wyjątkowego, śródziemnomorskiego charakteru. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwycający. Zaproś do swojego domu włoski klimat i zaskocz wszystkich niezwykle aromatyczną zupą Minestrone alla Genovese!
- Przygotuj wszystkie składniki. Pokrój marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cukinię i kapustę w kostkę, a cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj pozostałe warzywa do patelni i smaż przez około 5 minut, delikatnie mieszając.
- Do patelni dodaj pomidory z puszki oraz bulion, gotuj przez 10 minut.
- Następnie dodaj fasolę i makaron, gotuj przez około 15 minut, aż makaron będzie al dente.
- Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżki pesto i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę z dodatkową łyżką pesto na wierzchu. Smacznego!