Włoska zupa "Minestrone alla genovese" z pesto

Magda
Zupy
20.05.2024 12:55
Włoska zupa "Minestrone alla genovese" z pesto

Włoska zupa „minestrone alla genovese” z dodatkiem aromatycznego pesto to starodawny przepis z Ligurii, który można podawać zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej, doskonale pasujący do każdej pogody. Podstawą minestrone jest tzw. soffritto, zeszklony na oleju seler naciowy, marchew i cebula oraz świeże sezonowe warzywa. W zupie nie może zabraknąć również warzyw liściastych, takich jak szpinak lub botwinka, ale również cukinii, ziemniaków i pomidorków. Składniki w zupie można modyfikować w zależności od pory roku i według uznania, dodać np. drobny makaron lub ryż, który zagęści zupę a dodatek ugotowanej fasoli, sprawi, że będzie bardziej sycąca. Składnikiem, który zawsze …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/wloska-zupa-minestrone/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Włoska zupa Minestrone alla Genovese z pesto, smak śródziemnomorski na Twoim talerzu!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 60 g
  • Białko: 15 g

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 pęczek kapusty
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g makaronu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 słoik pesto alla genovese

Przepis

Minestrone alla Genovese to jedna z najbardziej znanych włoskich zup, pochodząca z regionu Liguria. Jest to aromatyczna i sycąca zupa pełna warzyw, pomidorów i makaronu, podsmażona na oliwie z oliwek i skropiona smakowitym sosem pesto. Ta zupa jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa, pełna błonnika i witamin. Daje uczucie sytości dzięki zawartości makaronu i fasoli. Posiada wyjątkowy, delikatny smak, który zadowoli zarówno miłośników wegetariańskich potraw, jak i mięsożerców. Jest łatwa i szybka do przygotowania, idealna na rodzinny obiad lub kolację. Włoska zupa Minestrone alla Genovese z pewnością zagości na stałe w Twoim menu i podbije serca Twoich bliskich. Dodatek pesto nadaje tej zupie wyjątkowego, śródziemnomorskiego charakteru. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwycający. Zaproś do swojego domu włoski klimat i zaskocz wszystkich niezwykle aromatyczną zupą Minestrone alla Genovese!

  • Przygotuj wszystkie składniki. Pokrój marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cukinię i kapustę w kostkę, a cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.
  • Dodaj pozostałe warzywa do patelni i smaż przez około 5 minut, delikatnie mieszając.
  • Do patelni dodaj pomidory z puszki oraz bulion, gotuj przez 10 minut.
  • Następnie dodaj fasolę i makaron, gotuj przez około 15 minut, aż makaron będzie al dente.
  • Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżki pesto i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj zupę z dodatkową łyżką pesto na wierzchu. Smacznego!