Sernik na zimno z mango

Agata
Ciasta
20.05.2024 11:21
Sernik na zimno z mango

Za oknem cieplutko, wiec sezon na serniki na zimno uważam za rozpoczęty. Inauguruję go obłędnym sernikiem na zimno z mango.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2024/05/sernik-na-zimno-z-mango.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niezapomniany Sernik na zimno z egzotycznym mango

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500 kcal
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 70g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 2 szklanki herbatników
  • 1 szklanka masła
  • 500g serka śmietankowego
  • 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Przepis

Sernik na zimno z mango to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to niezwykle delikatny i aromatyczny deser, który wdzięczy się każdemu smakoszowi słodkości. Soczysty smak dojrzałego mango idealnie komponuje się z gładką konsystencją sera. Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Co więcej, nie wymaga użycia pieca, więc jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Sernik jest nie tylko smaczny, ale również wygląda efektownie dzięki kawałkom mango. Ten egzotyczny deser na pewno zaskoczy Twoich gości i sprawi, że poproszą Cię o przepis! Sernik na zimno z mango to propozycja dla wszystkich, którzy lubią połączenie egzotycznych smaków z tradycyjnymi. Wypróbuj przepis już dziś i przekonaj się sam, jak pyszny jest ten deser!

  • Na początek zmiel herbatniki i połącz je z roztopionym masłem. Następnie wylep nim spód formy do pieczenia.
  • W międzyczasie zblenduj jeden z mango i dodaj do niego serek śmietankowy, skondensowane mleko i cukier puder. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Mango, które zostało, pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wszystko razem wlej na wcześniej przygotowany spód w formie.
  • Formę włóż do lodówki na minimum 3 godziny.