Pyszny i prosty pomysł na szybki deser – pudding z nasion chia i musem truskawkowym. Wystarczy 4 składniki i deser gotowy!
🍴 Pudding chia z musem truskawkowym - zdrowa słodka przekąska na każdą porę dnia
- Liczba porcji: 1
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 5 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 180 kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 9g
- Węglowodany: 23g
- Błonnik: 8g
Składniki
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 1/2 szklanki świeżych truskawek
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- opcjonalnie: świeże owoce i mięta do dekoracji
Przepis
Zastanawiasz się, jak przygotować zdrową, sycącą i jednocześnie słodką przekąskę na każdą porę dnia? Mam dla ciebie idealny przepis - pudding chia z musem truskawkowym. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale także pełne zdrowych składników. Nasiona chia są bogate w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, dostarczają też zdrowych tłuszczów omega-3. Mus truskawkowy dodaje słodkości i dodatkowych antyoksydantów, sprawiając, że ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Pudding chia z musem truskawkowym to idealna propozycja na drugie śniadanie do pracy, podwieczorek lub szybki deser. Przygotuj go wieczorem, a następnego dnia ciesz się smakiem i zdrowiem prosto z słoiczka. Smacznego!
- W małym słoiku lub kubku wymieszaj nasiona chia i mleko. Następnie odkładamy na bok na 15 minut, aby nasiona chia mogły napęcznieć i stworzyć budżet gęstą konsystencję.
- W międzyczasie przygotuj mus truskawkowy. Do blendera dodaj truskawki i miód lub syrop z agawy. Zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy.
- Gdy nasiona chia są gotowe, dodaj na wierzch mus truskawkowy. Pamiętaj, aby ostudzić mus przed nałożeniem go na pudding chia.
- Na koniec możesz udekorować pudding świeżymi owocami i liśćmi mięty.