Schab pod pieczarkowa pierzynką

Beata
Obiad
16.05.2024 7:30
Schab pod pieczarkowa pierzynką

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/05/schab-pod-pieczarkowa-pierzynka.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Schab pod pieczarkową pierzynką - feeria smaków

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 395
  • Białko: 40g
  • Tłuszcze: 23g
  • Węglowodany: 5g

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba pszennego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Przepis

Schab pod pieczarkową pierzynką to klasyka polskiego domu. To danie, które pachnie tradycją i przytulnym domem. Idealne na rodzinny obiad, ale też na formalne spotkanie przy stole. Dowodem na to, że prostota potrafi zachwycić - wystarczy schab, pieczarki, cebula i kilka podstawowych przypraw, żeby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. To przepis, który łączy w sobie smakowite składniki, prostotę przygotowania i efektowny rezultat. Szczególnie polecam schab pod pieczarkową pierzynką dla osób, które uwielbiają smak pieczarek. Ta grzybna otulina dodaje schabowi niezapomnianego charakteru. Pieczarki są delikatne, a jednocześnie dają potrawie wyrazisty smak. Ta potrawa to prawdziwa symfonia smaków na talerzu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jestem pewien, że zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Smacznego!

  • Schab umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i pieczarki. Smaż do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
  • Chleb namocz w wodzie, a następnie dobrze odcisnij. Do masy pieczarkowo-cebulowej dodaj jajko, chleb, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
  • Powstałą masą obłóż schab, a następnie zapakuj go w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu, schab posyp bułką tartą i powtórnie wstaw do piekarnika na kilka minut, aż bułka zrobi się chrupiąca.
  • Gotowy schab podawaj na gorąco, pokrojony w plastry. Smacznego!