Składniki / ok. 10 sztuk: – 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry) – 1 łyżka masła – 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru lub imbiru w proszku – 200 g białego sera – 30 g rodzynek lub żurawiny – 2 łyżki cukru – cukier wanilinowy – 2 jajka – 4 – 5 łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 – 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo – dyniowej razem z przesianą mąką i cynamonem. Rozgrzewamy bardzo dobrze patelnię ( w przeciwnym razie placki zaczną nam się przyklejać i nie wyjdą) i smażymy placuszki z każdej strony co jakiś czas delikatnie je obracając.