Malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie to przepyszny deser, który łączy w sosie nutkę słodyczy i delikatną kwaśność malin. To idealna propozycja dla osób, szukających połączenia sernika z owocową nutką. Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym to idealna propozycja na letni deser na każdą okazję.
🍴 Malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie
- Liczba porcji: 6
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450kcal
- Tłuszcz: 30g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 7g
Składniki
- 200g ciasteczek Digestive
- 100g masła
- 500g mrożonych malin
- 500g sera mascarpone
- 200g śmietany kremówki
- 150g cukru pudru
- 1 cytryna
- 10g żelatyny
Przepis
Ten przepis na malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie, to doskonała propozycja na letni deser. Lekka i aksamitna masa serowa, przełamana orzeźwiającym smakiem malin, na kruchym spodzie z ciasteczek Digestive - to połączenie, które pokocha każdy miłośnik słodkości. Sernik jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wystarczy miksować składniki, nałożyć je na spód i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach masz gotowy, pyszny deser. Wersja z mrożonymi malinami sprawdza się również poza sezonem, ale jeśli masz dostęp do świeżych owoców, z pewnością wykorzystaj je - sernik będzie jeszcze lepszy! Co więcej, jest to deser, który z powodzeniem można przygotować na różnego rodzaju okazje - od rodzinnego obiadu, przez spotkanie ze znajomymi, po eleganckie przyjęcie. Malinowy sernik na ciasteczkowym spodzie zaskakuje swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale też Twoim gościom.
- Rozkrusz ciasteczka na drobne okruchy, używając blendera lub po prostu rozbijając je ręcznie.
- Rozpuść masło, dodaj do niego ciasteczkowe okruchy i wymieszaj. Wylep ścianki i dno tortownicy, a następnie wstaw do lodówki na około 15 minut.
- Przez ten czas przygotuj nadzienie. Używając miksera, ubij ser mascarpone z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej masy.
- W osobnym naczyniu podgrzewaj śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj do niej namoczoną żelatynę. Dodaj sok z cytryny.
- Kiedy żelatyna się rozpuści, dodaj śmietankę do sera, cały czas mieszając.
- Dodaj mrożone maliny do masy serowej, mieszając delikatnie, aby owoce nie pokruszyły się zbyt bardzo.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i nałóż na ciasteczkowy spód masę serową.
- Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na noc, aby dobrze stężał.