Ciasto biały michałek

Kasia
Ciasta
26.04.2024 15:33
Ciasto biały michałek

Rewelacyjne i kremowe ciasto z dużą ilością białych michałków, do tego śmietanka kremówka, mascarpone i mamy ciasto na wypasie na wszystkie okazje. Będzie idealne na wszystkie święta, komunie czy imieniny. Goście będą je chwalić i prosić o przepis.... Składniki: masa michałkowa: 375g białych michałków+ 5 szt. 600ml śmietanki kremówki 30% 30 g orzeszków ziemnych 350 g serka mascarpone masa śmietankowa : 400ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 śmietan fixy (ewentualnie) dodatkowo: 350 g herbatników dżem z czarnej porzeczki 50g płatków migdałowych 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/04/ciasto-biay-michaek.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Biały Michałek - smak dzieciństwa wraca

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520kcal
  • Tłuszcz: 30g
  • Węglowodany: 55g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 500g mąki
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 1kg mielonych orzechów
  • 1kg cukru pudru
  • 200g masła
  • szklanka mleka

Przepis

Już sam zapach tego ciasta przeniesie Cię do czasów dzieciństwa. Biały Michałek to tradycyjne ciasto, które kiedyś często goszczyło na naszych stołach. Teraz możemy przypomnieć sobie ten niepowtarzalny smak dzięki temu prostemu przepisowi. Ciasto jest tak łatwe do zrobienia, że na pewno poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Kruchy spód, słodka masa orzechowa i jeszcze jedna warstwa ciasta na wierzchu - to połączenie proste, ale niezwykle efektywne. Mimo że ciasto jest dość kaloryczne, to na pewno warto pozwolić sobie na ten mały grzech. Idealne do kawy czy herbaty, sprawdzi się również jako deser na specjalne okazje. Przygotuj wszystkie składniki i zrób swoje własne ciasto Biały Michałek - smak dzieciństwa wraca!

  • Wszystkie składniki na ciasto (mąka, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia) umieść w dużej misce i wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i upiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
  • Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj masę - mielone orzechy wymieszaj z cukrem pudrem, masłem i mlekiem.
  • Upieczone ciasto ostudź, a następnie nałóż na jedną część masę orzechową, a na nią drugą część ciasta.
  • Ciasto pozostaw w lodówce na kilka godzin, aby masa orzechowa dobrze stężała. Smacznego!