Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na słodkie co nieco. Pyszny i aromatyczny chlebek bananowy z kokosem i czekoladą, który doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Połączenie bananów, kokosa i czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia. SKŁADNIKI Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą 2-3 banany (ok. w sumie 250 gram miąższu bez skórki) 300 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 80 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady 50 g wiórków kokosowych 80 ml mleka kokosowego 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej laska wanilii …
🍴 Egzotyczny Chlebek bananowy z kokosem i czekoladą
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Białko: 6,9 g
- Węglowodany: 42,1 g
- Tłuszcz: 9,6 g
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis
Przedstawiam przepis na egzotyczny chlebek bananowy z kokosem i czekoladą, który mocno kojarzy się z wakacjami i relaksem. To idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, które zaczynają już tracić swój urok. Chlebek jest prosty w wykonaniu, nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy umiejętności cukierniczych. Jest niesamowicie miękki, wilgotny i pachnący, a dodatek kokosu i czekolady sprawia, że nabiera wyjątkowego, egzotycznego charakteru. Na pewno zachwyci nie tylko miłośników bananów, ale i wszystkich łasuchów. Idealnie pasuje na śniadanie, podwieczorek czy jako deser po obiedzie. A przygotowanie go zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest tak proste, że z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym pysznym chlebkiem, który zdecydowanie wygląda na bardziej skomplikowany, niż jest w rzeczywistości! Smacznego!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tymczasem w dużej misce rozgnieć banany na puree.
- Dodaj do banana jajka, cukier, olej i wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pokrój czekoladę na drobne kawałki i dodaj do masy bananowej wraz z wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto przełóż do natłuszczonej formy keksowej.
- Piecz chlebek w piekarniku przez około 60 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu ostudź i podawaj w plastry.