Filet z kurczaka na młodej kapuście

Beata
Obiad
29.04.2024 8:05
Filet z kurczaka na młodej kapuście

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/04/filet-z-kurczaka-na-modej-kapuscie.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Filet z kurczaka na młodej kapuście - smak lata na Twoim talerzu

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Białko: 40 g

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy obiad? Mamy dla Ciebie świetną propozycję - filet z kurczaka na młodej kapuście. Jest to danie, które idealnie wpisuje się w letni klimat - jest lekkie, a jednocześnie sycące. Pikantny filet z kurczaka świetnie komponuje się z delikatną młodą kapustą. Dodatkowo, danie jest bogate w różnego rodzaju witaminy i składniki mineralne - zawiera między innymi błonnik, witaminy C, K, B6, a także magnez i potas. Przygotowanie takiego obiadu nie jest trudne, a czas, który powinniśmy na niego poświęcić, to niecała godzina. Dzięki temu propozycja ta jest idealna także na dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcielibyśmy zjeść coś domowego. Filet z kurczaka na młodej kapuście może być podany zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsa drobiowego i lekkich, warzywnych dodatków. Spróbuj koniecznie!

  • Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. Odstawiamy na 10 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie obsmażamy na nim filety z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z patelni i odkładamy na bok.
  • Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka, obsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zaczną się zrumienić, dodajemy pokrojoną w cienkie paski młodą kapustę. Smażymy wszystko razem, aż kapusta zmięknie.
  • Do kapusty dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pietruszkę. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Po tym czasie do warzyw wkładamy uprzednio usmażone filety z kurczaka. Całość dusimy jeszcze przez ok. 15 minut. W międzyczasie możemy doprawić potrawę do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • Gotowe danie podajemy na gorąco. Smacznego!