Świąteczne ciasteczka cynamonowe są idealne na wspólne rodzinne pieczenie. Te maślane, kruche ciasteczka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jogurt nadaje im lekkości, a cynamon wyjątkowego smaku. W dodatku ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Radziłabym przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji, ponieważ bardzo szybko znikają 😉 Serdecznie polecam Wam również kolejne przepisy na świąteczne pierniki: SKŁADNIKI (na ok. 40 sztuk) Świąteczne ciasteczka cynamonowe 400 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła 100 g cukru 16 g cukru waniliowego lub laska wanilii 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) szczypta soli Lukier szklanka cukru …
🍴 Świąteczne ciasteczka cynamonowe (bez jajek)
- Liczba porcji: 20
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- 130 kcal na ciasteczko
- 5g tłuszczu
- 18g węglowodanów
- 2g białka
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki cynamonu
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody
Przepis
Świąteczne ciasteczka cynamonowe bez jajek to idealny przepis dla osób na diecie bezjajecznej oraz wegan. Są proste w przygotowaniu i doskonale urozmaicą świąteczne menu. Powstałe ciasteczka są kruche i pachnące, a ich zapach wypełni cały dom, wprowadzając świąteczny nastrój. Cynamon dodaje im wyjątkowego, korzennego smaku, który idealnie komponuje się z gorącą kawą lub herbatą. Ciasteczka są również doskonałym pomysłem na prezent – udekorowane lukrem lub posypki będą wyglądały przepięknie. Ten przepis jest tak prosty, że z powodzeniem może być wykorzystany do pieczenia z dziećmi. Cała zabawa z przecinaniem ciastek foremkami i pieczeniem naukowo sprawdzi się w każdym wieku. Zapakowane w mikołajki lub ozdobne pudełka ciasteczka cynamonowe będą przyciągały wzrok i kusiły podniebienie każdego. Smacznego!
- Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj olej i powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, zagniataj je rękoma do uzyskania elastycznego ciasta.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm, a następnie wytnij z niego dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co najmniej 2 cm, ponieważ podczas pieczenia mogą się rozprowadzać.
- Piecz ciasteczka przez około 15 minut, aż będą dobrze zarumienione. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.