„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Faszerowane udka z młodą kapustą - smak dzieciństwa
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 587 kcal
- Tłuszcz: 30 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 40 g
Składniki
- 4 duże udka z kurczaka
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przepis
Faszerowane udka z kurczaka to danie, które ma szansę przypaść do gustu każdemu, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na taką potrawę. Są pyszne, soczyste i bardzo sycące. Ich największym atutem jest farsz, który wykonany jest z młodej kapusty, ryżu i cebuli. Całość przyprawiona jest czosnkiem, solą i pieprzem, co dodatkowo podkreśla smak mięsa i farszu. Przepis jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a koniec końców dostajesz danie, które smakuje jak u babci. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym obiadem, to ten przepis jest idealny dla Ciebie.
- Umieść udka w dużej misce, dodaj sól, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok, aby mięso mogło nabrać smaku.
- W międzyczasie pokrój kapustę na drobne kawałki i wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj do momentu, aż będzie miękka, ale nadal chrupiąca.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni z łyżką oleju, aż do zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu, dodaj do niego podsmażoną cebulę i czosnek oraz ugotowaną kapustę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj 2 roztrzepane jajka. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Nafaszeruj udka przygotowanym farszem i zwiąż je sznurkiem kuchennym, aby farsz się nie wydostał podczas pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż udka do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca.