Udostępnij Zapisz Sałatka z bulgurem, pomidorkami, papryką, kukurydzą, młodymi listkami, halloumi, surimi i słonecznikiem. Sałatka bardzo nam smakowała, ale już po fakcie muszę napisać, że listków dałam ciut za dużo – wystarczy 1 solidna garść. Można też całkiem je pominąć, choć wiadomo, że z zielonym sałatka zawsze ładniej wygląda. Surimi miałam takie w kształcie krewetek i przekroiłam je wzdłuż na pół, ale spokojnie można też wykorzystać te tradycyjne paluchy i pokroić je na mniejsze kawałki. 1 szkl. kaszy bulgur 1-2 garście młodych listków – opcjonalnie 1 papryka 100-150 g pomidorków koktajlowych 1 mini puszka kukurydzy 1 op. sera halloumi 3-4 …
🍴 Sałatka z bulgurem i surimi - lekkość i pełnia smaku
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 520 kcal
- Tłuszcze: 15 g
- Węglowodany: 78 g
- Białko: 20 g
Składniki
- 250g bulgura
- 200g surimi
- 1 świeża marchewka
- 1 papryka
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Sałatka z bulgurem i surimi to lekka i pełna smaku propozycja na zdrowy posiłek. Bulgur to ziarno pszenicy o wysokiej zawartości białka i błonnika, które stanowi doskonałą bazę dla różnych sałatek. W połączeniu z delikatnym surimi, świeżą marchewką i papryką tworzy pyszną sałatkę, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodatek soku z cytryny i oliwy z oliwek nadaje sałatce orzeźwiającej świeżości, a sól i pieprz podkreślają smak pozostałych składników. Ten przepis jest prosty i szybki do przygotowania - większość składników prawdopodobnie już masz w swojej kuchni. Sałatkę można podać jako samodzielne danie na lunch lub kolację, ale świetnie sprawdzi się także jako dodatek do mięs i ryb. To zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych sałatek. Zaufaj mi, musisz spróbować tej sałatki!
- Bulgur umieszczamy w garnku i zalewamy podwójną ilością wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
- W tym czasie kroimy surimi w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
- Do bulgura dodajemy pokrojone surimi, startą marchewkę, pokrojoną paprykę. Całość mieszamy.
- Do sałatki dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się połączyły.
- Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego!