Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu – 1 duża cukinia – 6 plastrów sera koziego sos pomidorowy – 2 średnie marchewki – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli, sos beszamelowy – 4 łyżki masła – 3 łyżki mąki – 650 ml mleka – sól – szczypta gałki muszkatołowej 📍Przygotowanie : Seler, marchew, cebulę pokroić na drobne kawałki. Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek …
🍴 Wegetariańska Lasagne z Cukinią - Smakosz Wegetarianina
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 569 kcal
- Białko: 25g
- Tłuszcz: 23g
- Węglowodany: 65g
- Błonnik: 5g
Składniki
- 1 duże cukinia
- 200g makaronu lasagne
- 200g sera ricotta
- 200g sera mozzarella
- 200ml sosu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 garść świeżej bazylii
Przepis
Włoska kuchnia jest znana na całym świecie za swój aromatyczny smak i różnorodność. Ta wegetariańska lasagne z cukinią jest idealna dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego. Ta lasagne jest lekka, wysokobłonnikowa i pełna smaku. Cukinia dodaje świeżego smaku, który jest doskonale uzupełniony przez gładkie i kremowe sery. Sos pomidorowo-cukiniowy doskonale łączy się z warstwami makaronu lasagne, tworząc idealnie zbalansowane danie. To danie jest proste do przygotowania i pewne, że zadowoli wszystkich miłośników wegetariańskiej kuchni. Taka potrawa to doskonały pomysł na kolację lub lunch. Możesz ją przygotować wcześniej i podgrzewać, kiedy tylko zechcesz. Sprawdź tę przepis, aby odkryć smak prawdziwej wegetariańskiej lasagne z cukinią!
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Cukinie umyj, pokrój w cienkie plasterki i odłóż na bok.
- Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą złote.
- Dodaj plasterki cukinii na patelnię, smaż przez 5 minut. Następnie dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę makaronu lasagne, cukinii z sosem, ricotty i mozzarelli. Powtarzaj, aż skończą Ci się składniki, kończąc na warstwie mozzarelli.
- Piecz w piekarniku przez około 35 minut, aż ser będzie złoty i bąbelkujący. Pozostaw przynajmniej na 10 minut przed podaniem do ostygnięcia.
- Podawaj lasagne posypane świeżymi liśćmi bazylii.