Makaron ze szpinakiem i chorizo

Ewa
Makarony
11.04.2024 8:05
Makaron ze szpinakiem i chorizo

Udostępnij Zapisz Makaron ze szpinakiem i chorizo to pyszne i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Moje chłopaki je uwielbiają. Najbardziej lubię je z wykorzystaniem makaronu spaghetti. Całość wzorowana jest na włoskiej carbonarze. Jest to więc świetny sposób na wykorzystanie żółtek. Jako dodatki, zamiast pancetty/boczku, świetnie sprawdza się tutaj pikantne chorizo (kupuję w Biedronce), a do niego super pasują suszone pomidory oraz świeży szpinak. Całość jest prosta i szybka do przygotowania, aczkolwiek wymaga zgrania w czasie przygotowania dodatków oraz makaronu. Jest to istotne, by dodane na koniec żółtka, utworzyły pyszny sos, a nie ścięły się lub pozostały surowe. Ja najpierw stawiam …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/04/11/makaron-ze-szpinakiem-i-chorizo/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pikantny makaron ze szpinakiem i chorizo

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 12 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 650 kcal
  • Tłuszcz: 35g
  • Węglowodany: 58g
  • Białko: 25g

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Łącząc w jednym danie makaron, szpinak i kiełbasę chorizo, stworzysz coś więcej niż zwykły obiad. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy szukają nowych smaków i nie boją się eksperymentować w kuchni. Pikantny chorizo doskonale komponuje się ze szpinakiem i makaronem. Dzięki dodatkowi chilli i czosnku, danie zyskuje dodatkowego kopniaka. Jest to doskonałe danie na szybki tygodniowy obiad, ale sprawdzi się również podczas weekendowych spotkań ze znajomymi. Oto przepis na fantastyczny, pikantny makaron ze szpinakiem i chorizo. Gotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne!

  • Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go na bok.
  • Na rozgrzewanej patelni smażymy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Wyjmujemy ją i odstawiamy na bok.
  • Na tej samej patelni, dodajemy oliwę i smażymy czosnek oraz chilli do momentu aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go do momentu aż zmięknie.
  • Gdy szpinak zmięknie dodajemy makaron i chorizo, solimy i pieprzmy do smaku. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez kilka minut.
  • Podajemy na ciepło.