Udostępnij Zapisz Makaron ze szpinakiem i chorizo to pyszne i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Moje chłopaki je uwielbiają. Najbardziej lubię je z wykorzystaniem makaronu spaghetti. Całość wzorowana jest na włoskiej carbonarze. Jest to więc świetny sposób na wykorzystanie żółtek. Jako dodatki, zamiast pancetty/boczku, świetnie sprawdza się tutaj pikantne chorizo (kupuję w Biedronce), a do niego super pasują suszone pomidory oraz świeży szpinak. Całość jest prosta i szybka do przygotowania, aczkolwiek wymaga zgrania w czasie przygotowania dodatków oraz makaronu. Jest to istotne, by dodane na koniec żółtka, utworzyły pyszny sos, a nie ścięły się lub pozostały surowe. Ja najpierw stawiam …
🍴 Pikantny makaron ze szpinakiem i chorizo
- Liczba porcji: 2
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 12 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 650 kcal
- Tłuszcz: 35g
- Węglowodany: 58g
- Białko: 25g
Składniki
- 200 g makaronu
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
Łącząc w jednym danie makaron, szpinak i kiełbasę chorizo, stworzysz coś więcej niż zwykły obiad. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy szukają nowych smaków i nie boją się eksperymentować w kuchni. Pikantny chorizo doskonale komponuje się ze szpinakiem i makaronem. Dzięki dodatkowi chilli i czosnku, danie zyskuje dodatkowego kopniaka. Jest to doskonałe danie na szybki tygodniowy obiad, ale sprawdzi się również podczas weekendowych spotkań ze znajomymi. Oto przepis na fantastyczny, pikantny makaron ze szpinakiem i chorizo. Gotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne!
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go na bok.
- Na rozgrzewanej patelni smażymy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Wyjmujemy ją i odstawiamy na bok.
- Na tej samej patelni, dodajemy oliwę i smażymy czosnek oraz chilli do momentu aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go do momentu aż zmięknie.
- Gdy szpinak zmięknie dodajemy makaron i chorizo, solimy i pieprzmy do smaku. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez kilka minut.
- Podajemy na ciepło.