Składniki /2 porcje: – ok. 4 łyżki pasty z bobu – 6 plastry buraka gotowanego – ok. 6 małych kawałków kurczaka pokrojonych w grube paski – 2 bułki do hamburgerów (bez konserwantów) – 6 plastry sera koziego w roladzie – 4 małe korniszony – 2 garście kiełków groszku cukrowego – przyprawy (sól, pieprz, papryka) – łyżka ketchupu Przygotowanie: Mięso z piersi z kurczaka kroimy na grubsze paski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Grillujemy kilka minut z każdej strony np. na patelni grillowej. Przygotowujemy pastę z bobu z tego przepisu. Bułki do ham burgerów kroimy na pół i układamy …
🍴 Burger z kurczakiem i pyszną pastą z bobu
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 530 kcal
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 54 g
- Białko: 30 g
Składniki
- 4 bułki do burgerów
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g bobu
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści sałaty
- 2 pomidory
Przepis
Burger z kurczakiem i pastą z bobu to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych burgerów. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z wyjątkowym smakiem pasty z bobu tworzy niepowtarzalne danie, które z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Burger jest nie tylko smaczny, ale również pożywny - zawiera mnóstwo białka i błonnika. Przygotowanie go jest naprawdę proste i szybkie, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny. To również świetna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych smaków. Burgery można podawać z frytkami lub sałatką, a dla dodatkowego smaku można dodać do nich ulubione sosy. Zapewniam, że ten burger z kurczakiem i pastą z bobu stanie się jednym z Waszych ulubionych dań.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie kawałki. Następnie skrop je oliwą, posól, popieprz i zgrilluj na złoto.
- Bob obierz i gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie odcedź i zmiksuj na gładką pastę razem z czosnkiem, parmezanem, solą, pieprzem i oliwą.
- Bułki przekrój na pół. Na dolnej części ułóż liście sałaty, następnie pokrojone pomidory, grillowaną pierś z kurczaka i pastę z bobu. Przykryj górną częścią bułki.
- Podawaj burgery od razu, dopóki są ciepłe. Smacznego!