Drożdżówki ze śliwkami i konfiturą.

Drożdżówki ze śliwkami i konfiturą.

Składniki / 6 sztuk: – 250 g mąki pszennej+1/2 łyżeczki na rozczyn – 2 żółtka – 1/2 szklanki mleka – 80 g cukru + 1/2 łyżeczki na rozczyn – 50 g masła – 20 g świeżych drożdży nadzienie i kruszonka: – ok. 12 śliwek węgierek lub innych ulubionych świeżych lub mrożonych – 6 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki – 25 g mąki – 12,5 g masła – 12,5 g cukru – tłuszcz do wysmarowania foremki lub papier do pieczenia – jajko do posmarowania drożdżowki Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn. Drożdże zasypujemy 1/2 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką mąki oraz zalewamy letnim mlekiem …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.i-lovelife.pl/kuchnia/drozdzowki-ze-sliwkami-i-konfitura/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne drożdżówki ze śliwkami i konfiturą

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 380 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 67 g
  • Białko: 8 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 kg śliwek
  • 250 g konfitury śliwkowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania

Przepis

Drożdżówki ze śliwkami i konfiturą to doskonały pomysł na słodkie śniadanie czy deser. Te puszyste, aromatyczne bułeczki zachwycą każdego miłośnika wypieków. Drożdżówki są proste w przygotowaniu. Ich największym atutem jest niezawodny przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi i jest idealnie puszyste. Śliwki dodają drożdżówkom wilgotności i kwasowo-słodkiego smaku, który doskonale komponuje się z delikatną konfiturą śliwkową. Te drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia i nie tylko. Są też piękne dla oka. Posypane cukrem pudrem wyglądają jak małe dzieła sztuki. Warto zaznaczyć, że możesz przygotować je dzień wcześniej i podawać na śniadanie. Idealnie smakują z filiżanką aromatycznej kawy. Przygotuj się na to, że kiedy upieczesz te drożdżówki raz, będą one często gościć w Twojej kuchni. Smacznego!

  • Podgrzewamy mleko do około 38 stopni, następnie rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru. Pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, aż zacznie pracować.
  • W dużej misce mieszamy mąkę z pozostałym cukrem i solą.
  • Dodajemy do miski jajka, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Podczas gdy ciasto rośnie, myjemy śliwki, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Ja używam do tego specjalnego noża do śliwek.
  • Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego kulki wielkości jabłka, które spłaszczamy. Na środku kładziemy połówkę śliwki i łyżeczkę konfitury śliwkowej.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi miejsce na wyrośnięcie. Pieczemy około 20-25 minut, aż będą złote.
  • Po wyjęciu z pieca, posypujemy drożdżówki cukrem pudrem.