Składniki: – 2 1/2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1/2 szklanki oleju – 5 dag świeżych drożdży – ok. litr świeżych jagód – szczypta soli – tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm Kruszonka – 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej – 3/4 szklanki cukru – 20 dag masła Przygotowanie: Pokruszone drożdże zalać letnim mlekiem (37stopni), dodać łyżkę mąki i cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, wyrośnięty rozczyn roztrzepane jajka oraz olej. …
🍴 Aromatyczne drożdżowe z jagodami
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 kcal
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 53 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 kg jagód
- cukier puder do posypania
Przepis
Jeśli kochasz jagody i ciasta na bazie drożdży, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Aromatyczne drożdżówki z jagodami to idealny sposób na letni deser lub słodki podwieczorek. Są nie tylko pyszne, ale także proste i szybkie do przygotowania. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś ciasta drożdżowego, to przepis jest na tyle prosty, że na pewno sobie poradzisz. Świeże jagody dodają ciastu soczystości i naturalnej słodyczy, a cukier puder na wierzchu pięknie podkreśla ich smak. To ciasto z pewnością spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotuj swoje ulubione drożdżówki już dziś i ciesz się niezwykłym smakiem jagód. Dodatkowo, jest to świetne rozwiązanie, jeśli masz w domu jagody, które zaczynają się psuć - dzięki temu przepisowi, żadne owoce nie pójdą na marne. Zatem do dzieła!
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Pozostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozpuszczone masło, jajka, a na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj ciasto i pozostaw na 1-2 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż jagody, wciskając je delikatnie w ciasto.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez 20 minut, aż nabierze złotej barwy.
- Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!