Tarta na francuskim cieście z porami

Magda
Dania mączne
10.04.2024 14:06
Tarta na francuskim cieście z porami

SKŁADNIKI Tarta na francuskim cieście z porami opakowanie ciasta francuskiego (230-250 g) 350 g porów 100 g szynki parmeńskiej lub gotowanej 100 g szpinaku 3 jajka 200 ml śmietany 50 g sera żółtego np. parmezan, grana padano, cheddar lub ementaler ząbek czosnku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Tarta na francuskim cieście ze szparagami Pory obieramy z zewnętrznych liści, następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. W dużym garnku lub patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy pory oraz drobno posiekane 1-2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucamy szpinak oraz kawałeczki szynki; doprawiamy do …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/tarta-na-francuskim-ciescie-z-porami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Francuska tarta z porami - przepis kulinarny

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 30g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 duże pory
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka startego sera ementaler
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka oleju do smażenia

Przepis

Ta przepyszna francuska tarta z porami to idealne rozwiązanie na kolację lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Lekka, a jednocześnie sycąca, z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi kuchni francuskiej. Por jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych, a przygotowany w tej formie staje się niezwykle smakowity. Dodatek ementalera dodaje całości pikantności, a aromatyczna gałka muszkatołowa nadaje niepowtarzalny smak. Ta tarta jest nie tylko pyszna, ale też bardzo prosta w wykonaniu. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie tej tarty nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

  • Wstępnie podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Myjemy pory, kroimy w cienkie plasterki, a następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
  • W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną i startym serem. Dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
  • Gotowe ciasto francuskie układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy obsmażone pory i na koniec zalewamy wszystko masą jajeczno-śmietanową.
  • Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut, do momentu aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące.
  • Podajemy tartę na gorąco, ale smakuje równie dobrze również na zimno.