SKŁADNIKI Tarta na francuskim cieście z porami opakowanie ciasta francuskiego (230-250 g) 350 g porów 100 g szynki parmeńskiej lub gotowanej 100 g szpinaku 3 jajka 200 ml śmietany 50 g sera żółtego np. parmezan, grana padano, cheddar lub ementaler ząbek czosnku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Tarta na francuskim cieście ze szparagami Pory obieramy z zewnętrznych liści, następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. W dużym garnku lub patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy pory oraz drobno posiekane 1-2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucamy szpinak oraz kawałeczki szynki; doprawiamy do …
🍴 Francuska tarta z porami - przepis kulinarny
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 30g
- Białko: 10g
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 duże pory
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka startego sera ementaler
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka oleju do smażenia
Przepis
Ta przepyszna francuska tarta z porami to idealne rozwiązanie na kolację lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Lekka, a jednocześnie sycąca, z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi kuchni francuskiej. Por jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych, a przygotowany w tej formie staje się niezwykle smakowity. Dodatek ementalera dodaje całości pikantności, a aromatyczna gałka muszkatołowa nadaje niepowtarzalny smak. Ta tarta jest nie tylko pyszna, ale też bardzo prosta w wykonaniu. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie tej tarty nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
- Wstępnie podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Myjemy pory, kroimy w cienkie plasterki, a następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
- W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną i startym serem. Dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
- Gotowe ciasto francuskie układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy obsmażone pory i na koniec zalewamy wszystko masą jajeczno-śmietanową.
- Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut, do momentu aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące.
- Podajemy tartę na gorąco, ale smakuje równie dobrze również na zimno.