Pyszny obiad na szybko, mięciutkie gniazdka z ziemniaków i smażone mięsko zapieczone pod żółtym serem, pychotka. Możecie wykorzystać do tego przepisu ziemniaki z dnia poprzedniego. Polecam Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 250 g żółtego sera 500g mielonego mięsa 1 cebula, 2 ząbki czosnku 200ml passaty pomidorowej pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki (wystudzone) przeciskamy przez praskę, dodajemy miękkie masło, natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach garść dodajemy do ziemniaków, resztę odkładamy do posypania po wierzchu. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i …
🍴 Ziemniaczane gniazdka z mięsem: Komfortowe jedzenie w zimowe dni
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 800 kcal
- Tłuszcz: 30g
- Węglowodany: 80g
- Białko: 40g
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Przepis
Zapewnij sobie i swoim bliskim komfortowe, pyszne danie na zimowe dni, przyrządzając ziemniaczane gniazdka z mięsem. To wyjątkowe danie łączy wszystko, co najlepsze w tradycyjnej kuchni - mięsiste wnętrze otoczone delikatnym, ziemniaczanym otoczeniem. Gniazdka są jednocześnie chrupiące i miękkie, a połączenie smaków ziemniaków i mięsa mielonego to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przygotowanie ich jest proste, choć wymaga chwili skupienia, wszystko jednak wynagradza moment, kiedy gniazdka wyjmiesz z piekarnika i poczujesz ten niesamowity zapach pieczonych ziemniaków i mięsa. To prawdziwy komfortowy posiłek, który jest też bardzo sycący. Gniazdka można podać ze świeżą sałatką lub ulubionymi warzywami na parze, tworząc pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. A jeżeli przygotujesz gniazdka na spotkanie z przyjaciółmi - z pewnością zrobią furorę! Skosztuj i przekonaj się sam.
- Ugotuj ziemniaki do miękkości, następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Podczas gdy ziemniaki się gotują, na patelni poddusi cebulę i czosnek na oleju. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu aż będzie w pełni ugotowane.
- Przełóż ostudzone ziemniaki do dużej miski. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość zagnieć na jednolitą masę.
- Podziel masę ziemniaczaną na porcje i uformuj z nich płaskie okręgi. Na środek każdego okręgu nałóż porcję mięsa mielonego, a następnie zagnieć ziemniaki wokół mięsa, tworząc gniazdko.
- Ziemniaczane gniazdka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut, aż gniazdka będą złote.