Ziemniaczane gniazdka z mięsem

Kasia
Zapiekanki
08.04.2024 13:49
Ziemniaczane gniazdka z mięsem

Pyszny obiad na szybko, mięciutkie gniazdka z ziemniaków i smażone mięsko zapieczone pod żółtym serem, pychotka. Możecie wykorzystać do tego przepisu ziemniaki z dnia poprzedniego. Polecam Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 250 g żółtego sera 500g mielonego mięsa 1 cebula, 2 ząbki czosnku 200ml passaty pomidorowej pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki (wystudzone) przeciskamy przez praskę, dodajemy miękkie masło, natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach garść dodajemy do ziemniaków, resztę odkładamy do posypania po wierzchu. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/04/ziemniaczane-gniazdka-z-miesem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ziemniaczane gniazdka z mięsem: Komfortowe jedzenie w zimowe dni

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 800 kcal
  • Tłuszcz: 30g
  • Węglowodany: 80g
  • Białko: 40g

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Zapewnij sobie i swoim bliskim komfortowe, pyszne danie na zimowe dni, przyrządzając ziemniaczane gniazdka z mięsem. To wyjątkowe danie łączy wszystko, co najlepsze w tradycyjnej kuchni - mięsiste wnętrze otoczone delikatnym, ziemniaczanym otoczeniem. Gniazdka są jednocześnie chrupiące i miękkie, a połączenie smaków ziemniaków i mięsa mielonego to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przygotowanie ich jest proste, choć wymaga chwili skupienia, wszystko jednak wynagradza moment, kiedy gniazdka wyjmiesz z piekarnika i poczujesz ten niesamowity zapach pieczonych ziemniaków i mięsa. To prawdziwy komfortowy posiłek, który jest też bardzo sycący. Gniazdka można podać ze świeżą sałatką lub ulubionymi warzywami na parze, tworząc pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. A jeżeli przygotujesz gniazdka na spotkanie z przyjaciółmi - z pewnością zrobią furorę! Skosztuj i przekonaj się sam.

  • Ugotuj ziemniaki do miękkości, następnie odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  • Podczas gdy ziemniaki się gotują, na patelni poddusi cebulę i czosnek na oleju. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu aż będzie w pełni ugotowane.
  • Przełóż ostudzone ziemniaki do dużej miski. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość zagnieć na jednolitą masę.
  • Podziel masę ziemniaczaną na porcje i uformuj z nich płaskie okręgi. Na środek każdego okręgu nałóż porcję mięsa mielonego, a następnie zagnieć ziemniaki wokół mięsa, tworząc gniazdko.
  • Ziemniaczane gniazdka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut, aż gniazdka będą złote.