Pasta twarogowa z ogórkiem i jajkiem

Śniadania
08.04.2024 10:17
Pasta twarogowa z ogórkiem i jajkiem

Bardzo smaczna, zdrowa i sycąca pasta twarogowa z ogórkiem i jajkiem. Idealna na śniadanie, kolację, a nawet do pracy. Pasta kanapkowa jest przepyszna i bardzo prosta do zrobienia. Najlepiej smakuje serwowana ze świeżym pieczywem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://prostakuchnia.pl/pasta-twarogowa-z-ogorkiem-i-jajkiem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszna pasta twarogowa z ogórkiem i jajkiem

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 8 g

Składniki

  • 500 g białego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 świeże ogórki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Ten przepis na pastę twarogową z ogórkiem i jajkiem to prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze - nie wymaga użycia piekarnika czy mikrofali. Odpowiednio dobrana kompozycja składników sprawi, że ta pasta zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu białego twarogu z chrupiącymi ogórkami i jajkiem. Pasta twarogowa jest niezwykle sycąca i pełna białka, dlatego jest super opcją na szybkie i zdrowe śniadanie. Możemy ją również przygotować wieczorem i zabrać do pracy jako smaczny i sycący lunch. Przygotowując tę pastę, możemy dodać więcej ulubionych ziół i przypraw, aby dostosować ją do własnych gustów. To, co wyróżnia tę pastę, to jej kremowa tekstura, która doskonale łączy się ze świeżym smakiem ogórków i delikatnością jajek. Bardzo polecam spróbować tego przepisu!

  • Ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je pod zimną wodą i obierz.
  • Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem na jednolitą masę.
  • Ogórki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  • Jajka pokrój w podobną kosteczkę jak ogórki.
  • Do twarogu dodaj pokrojone jajka i ogórka. Wszystko razem wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp drobno pokrojony szczypiorek. Ponownie wymieszaj.
  • Gotową pastę przełóż do lodówki na co najmniej 1h, aby składniki się 'przegryzły'.
  • Podawaj na świeżym chlebie. Smacznego!