Ciasto Lion

Ewelina
Ciasta
11.09.2014 18:53
Ciasto Lion

Przepis

Ciasto Lion :-)

Znalazłam przepis na bardzo ciekawe ciasto :-) nazywa się Lion i zachęcam Was do wypróbowania :-)

Przepis znalazłam u Kasi tutaj - dziękuje Kasiu za tak fantastyczne ciacho :-)

Ciasto zrobiło prawdziwą furorę wśród znajomych i mojej rodzinki. A najbardziej się nim zajadał mój Wujaszek Leszek i teraz woła tylko to ciasto. A muszę Wam zdradzić, że w przeciągu trzech tygodni robiłam je już 4 razy :-)

Ciasto jest naprawdę pyszne, wygląda na słodkie, ale smaki się super równoważą i nie jest mdlące.

Zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

- 350 g herbatników - 1,5 paczki

- 1 puszka masy krówkowej - 500 g

Masa z batonami:

- 500 g serka mascarpone

- 250 ml śmietany kremówki

- 5 batonów Lion

- 4 łyżki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

- 750 ml śmietany kremówki

- 3 fixy do śmietany

- 2 łyżki cukru pudru

- opakowanie płatków migdałowych

Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki.

Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.

Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami

i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów.

Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)